Μάθε παιδί μου γράμματα!

Δεν ξέρω πόσα παιδιά χαίρονται με την έναρξη του σχολείου, ξέρω όμως πολύ καλά πόσο ωραία νιώθουμε όλοι οι γονείς που επιτέλους ξεκινούν! Και αυτό γιατί μετά από τρεις μήνες καθισιού, ατελείωτου παιχνιδιού με κατάληξη τη βαρεμάρα, η επιστροφή στο σχολείο φαντάζει ιδανική. Η ζωή μιας οικογένειας ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα και άλλους βέβαια ρυθμούς, αλλά τουλάχιστον τα παιδιά έχουν τόσα να κάνουν στην καθημερινότητά τους που οι μέρες κυλούν γρήγορα και έτσι το σαββατοκύριακο αποκτά νέο νόημα για όλους.

Φέτος όμως για πρώτη χρονιά το κουδούνι χτυπάει νωρίτερα, οι διδακτικές ώρες μειώνονται αλλά οι υπεύθυνοι λένε πως είναι για καλό. Πολλές αλλαγές στην εκπαίδευση, στην εξέταση, στην προαγωγή σε επόμενες τάξεις. Θα αποδώσουν τελικά όλα αυτά καρπούς; Φεύγοντας τα παιδιά από τα σχολεία κάθε χρονιά θα έχουν ολοκληρώσει και κατανοήσει τις γνώσεις της χρονιάς που διένυσαν; Θα μου πείτε γιατί τα προηγούμενα χρόνια όλα λειτουργούσαν τόσο καλά στην εκπαίδευση; Παρόλα αυτά σε βάζει σε σκέψεις αν όλα αυτά θα έχουν τελικά θετικό πρόσημο. Και επειδή δεν θέλω να προκαταβάλλομαι και να βγάζω βιαστικά συμπεράσματα, θα περιμένω το χρόνο να αποδείξει αν το νέο εκπαιδευτικό σύστημα θα λειτουργήσει προς όφελος και όχι με απώλειες για τα παιδιά μας.

Είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση ενός λαού, γιατί από κατά ένα μεγάλο μέρος διαμορφώνει και τη γενικότερη αντίληψη και αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του. Το τι μαθαίνει, πώς το μαθαίνει και αν μαθαίνει αυτά που θα έπρεπε να γνωρίζει για να νιώθει πως είναι πολίτης μιας χώρας με ιστορία, κουλτούρα και μεγάλη παράδοση είναι ένα θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Η παιδεία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό «όπλο» στην αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν μια χώρα και αν οι σπόροι που φυτεύονται δεν είναι καλοί ή το έδαφος άγονο τότε τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα.

Αυτό που εύχομαι και ελπίζω είναι όλες αυτές οι πολλά υποσχόμενες αλλαγές να λειτουργήσουν τελικά προς όφελος των μαθητών. Τόσο ως προς τον τρόπο διδασκαλίας, δηλαδή να γίνονται κατανοητά, όσο και ως προς το περιεχόμενο, προκειμένου οι αυριανοί ενήλικες να ξέρουν για ποια πράγματα πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι αλλά και υπεύθυνοι για τις αποφάσεις που θα καλούνται να παίρνουν.

Γιατί με τη γνώση μπορείς να διεκδικήσεις, να απαιτήσεις και να κερδίσεις πολλά. Αν όμως κάποιοι πριν από εσένα φροντίσουν να στο στερήσουν αυτό τότε οι πιθανότητες να έχεις ένα καλύτερο μέλλον λιγοστεύουν. Εύχομαι για τα καλύτερα, σπρώχνοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου τις αρνητικές σκέψεις.