Τα « μπράβο» κάνουν καλό!

Λένε πως η επιβράβευση είναι ότι καλύτερο για να δώσεις στον άλλον να καταλάβει πως αυτό που έκανε ήταν καλό. Επίσης, του δίνεις ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίζει να προσπαθεί για να γίνεται ακόμα καλύτερος. Ακόμα και σήμερα με χαροποιεί ιδιαίτερα όποτε κάποιος αναγνωρίζει κάτι καλό ή χρήσιμο έχω κάνει ή έχω σκεφτεί. Μπορεί τις περισσότερες φορές να μην το δείχνω και να θέλω να κρατάω χαμηλούς τόνους, ίσως βέβαια αυτό να είναι λάθος τελικά και θα έπρεπε να καμαρώνω περισσότερο, όμως αισθάνομαι πολύ όμορφα όποτε γίνεται.

Φανταστείτε λοιπόν πόσο ευεργετική είναι η επιβράβευση στα παιδιά. Πόσο τονώνει την ψυχολογία τους και τους δίνει αυτοπεποίθηση για να εξελίσσονται και να κατακτούν τις δικές τους μικρές «κορυφές» όπως είναι το να περπατήσουν, να μιλήσουν, να ζωγραφίσουν, να παίξουν με άλλα παιδιά, να γράψουν, να διαβάσουν και όλα αυτά που σε εμάς τους μεγάλους φαντάζουν απλά και κεκτημένα αλλά για ένα παιδί είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.

Το παράδειγμα φυσικά το έχω για άλλη μια φορά μέσα στο σπίτι μου και φυσικά εννοώ το παιδί μου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να βλέπεις το βλέμμα ένα παιδιού να φωτίζεται και το χαμόγελο να διαγράφεται στο προσωπάκι του, όταν ακούει πόσο καλά τα κατάφερε! Εξίσου σημαντική είναι και η επιβράβευση από τους δασκάλους και θέλω να πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Δηλαδή οι καλές επιδόσεις των μαθητών μέσα στην τάξη τυγχάνουν αναγνώρισης από τη μεριά των καθηγητών.

Επειδή εμείς οι… μεγάλοι ξεχνάμε πολλές φορές στην πορεία της ζωής μας ποια ήταν αυτά τα μικροπράγματα που μας έκαναν χαρούμενους και πόσο σημαντικές είναι οι καλές κουβέντες, τουλάχιστον οφείλουμε να το κάνουμε στα παιδιά μας. Γιατί το αξίζουν, γιατί προσπαθούν και μεγαλώνοντας θα κάνουν το ίδιο σε άλλους ανθρώπους. Θα έχουν μάθει να είναι γενναιόδωροι, δίκαιοι και χαρούμενοι που θα μπορούν κι εκείνοι με τη σειρά τους να μεταδώσουν ένα τόσο θετικό συναίσθημα.

Σε έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσεται αλλά ταυτόχρονα αποξενώνεται και γίνεται όλο και πιο απρόσωπος κάτι τέτοιες μικρές αλλά ουσιαστικές πινελιές θα κάνουν τη ζωή μας πιο φωτεινή, πιο όμορφη και πιο ανθρώπινη. Δεν μας κοστίζει άλλωστε τίποτα να λέμε ένα μπράβο σε όποιον το αξίζει! Έτσι δεν είναι;