Θα έλεγα ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος του γυναικείου πληθυσμού και τόνοι μελανιού έχουν ξοδευτεί. Άπειρες συζητήσεις έχουν γίνει και εξίσου άπειρες απόψεις έχουν διατυπωθεί. Μέχρι και τραγούδι έχει γραφτεί για την αγάπη ενός άνδρα προς τη γυναίκα. Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η απλή σε διατύπωση αλλά τόσο ουσιαστική πρόταση; Για κάθε μία από εμάς κάτι διαφορετικό.

Θα προσπαθήσω να μην το αναλύσω πολύ… γυναικεία, αλλά να το δω πιο ρεαλιστικά και καθημερινά. Και ξεκινάω με την εξής διαπίστωση: δεν υπάρχει τέλειος άνδρας, αλλά ούτε και τέλεια γυναίκα. Αυτά που βλέπουμε στις ταινίες με άνδρες που είναι σαν τους πρίγκιπες των παραμυθιών δεν υπάρχουν. Κανένας άνδρας δεν φέρνει καθημερινά λουλούδια στη γυναίκα του, εκτός αν θέλει να της ρίξει στάχτη στα μάτια για τυχόν παραστρατήματα. Κανένας άνδρας δεν λέει όλο ερωτόλογα, είναι γλυκός σαν πάστα, τρυφερός σαν την καρδιά ενός μαρουλιού και απαλός και ευωδιαστός σαν μαλακτικό πλυντηρίου. Στο κάτω κάτω δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες θέλουν τέτοιους άνδρες.

Όμως θέλουν σίγουρα άνδρες που είναι εκεί κάθε στιγμή και δηλώνουν την αγάπη τους με απλά καθημερινά πράγματα. Γιατί η αγάπη δεν έχει ημερομηνία εορτασμού ή υπενθύμισης. Είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άνδρα, που λειτουργεί σε καθημερινό επίπεδο. Τι έχει λοιπόν μια γυναίκα στο μυαλό της όταν σκέφτεται πως ο άνδρας της την αγαπάει; Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Σε ένα εργαζόμενο -τουλάχιστον- ζευγάρι και οι δύο να συμμετέχουν στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού ή τουλάχιστον σε ένα δίκαιο ποσοστό ή έστω ο άνδρας φροντίζει να διατηρεί το σπίτι σε καλή κατάσταση για να μην επιβαρύνει με περισσότερη δουλειά την αγαπημένη του.

Είναι εκεί για να μιλήσει, αστειευτεί, παρηγορήσει, συμβουλεύσει, παροτρύνει τη σύντροφό του σε διάφορα θέματα που η ίδια θελήσει να μοιραστεί μαζί του. Και μην μου πείτε πως όλα αυτά τα έχει ανάγκη και ένας άνδρας. Φυσικά και μπορεί να τα έχει απλά αλλιώς τα μοιράζονται και τα επικοινωνούν οι άνδρες και αλλιώς οι γυναίκες. Οι άνδρες ως πιο εσωστρεφείς προσπαθούν να βρίσκουν πάντα λύση μόνοι τους. Οι γυναίκες από την άλλη έχουν ανάγκη από ένα… «ανάλυσέ το»! Εντάξει και πάντα με ένα μέτρο πρέπει να γίνονται όλα για να υπάρχει και ουσιαστική επαφή.

Να σταθεί πλάι της σε μια δύσκολη στιγμή και όταν λέμε σταθεί εννοούμε να την υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα και το να κάθεται δίπλα της, κρατώντας της το χέρι σιωπηλά.

Να τη σέβεται σε κάθε επίπεδο. Ως γυναίκα, ως σύντροφο, ως ερωμένη, ως μάνα. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω περισσότερο. Καθένας φέρνει σίγουρα αντίστοιχες εικόνες στο μυαλό του.

Να της κάνει μικρές εκπλήξεις, δείχνοντας έτσι πως τη σκέφτεται και πως γνωρίζει τι της αρέσει. Να πω ένα παράδειγμα; Να της παίρνει κάποιες φορές την αγαπημένη της σοκολάτα. Ή να την πάει να δουν μια ταινία που αρέσει σε εκείνη αλλά εκείνος ξέρει ότι μπορεί και να τον έπαιρνε ο ύπνος.

Θα μπορούσα να αναφέρω κι άλλα παραδείγματα, αλλά νομίζω πως έδωσα μια εικόνα του τι σημαίνει ένας άνδρας να αγαπάει μια γυναίκα στην καθημερινή, γήινη, δύσκολη κάποιες φορές, κοινή ζωή τους. Κάτι παραπάνω ίσως, κάπως διαφορετικά μπορεί. Όμως αν ένας άνδρας κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται όμορφα όταν βρίσκεται πλάι της, τότε τι άλλο είναι αγάπη;