Ακούγεται λίγο απειλητική αυτή η φράση; Ναι, θα απαντούσε κάποιος. Λίγο εκδικητική ίσως; Και πάλι, ναι. Όλοι κάποια στιγμή την έχουμε ενστερνιστεί και χρησιμοποιήσει και μάλιστα με πολύ έμφαση. Λοιπόν, την σκεφτόμουν σήμερα αυτή την έκφραση και ήθελα να της αφιερώσω λίγες γραμμές και να την διανθίσω με το δικό μου σκεπτικό.

Τι σημαίνει το περίφημο «όλα εδώ πληρώνονται»; Συνήθως τη χρησιμοποιούμε όταν νιώθουμε αδικημένοι σε κάτι που μας έκαναν και μας πλήγωσε, μας στεναχώρησε, μας έφερε τέλος πάντων σε δύσκολη θέση. Ευελπιστούμε πως ο υπαίτιος που μας έκανε να νιώσουμε έτσι θα πάρει το μάθημά του κάποια στιγμή στη ζωή του και θα καταλάβει το λάθος του. Χμ… επιτρέψτε μου να διαφωνήσω ολίγον. Εγώ θα έλεγα πως κανείς δεν μαθαίνει από τα λάθη του, ζώντας κάτι αντίστοιχο με αυτό έκανε. Αυτό που πιστεύω όμως  είναι πως οι επιλογές μας μάς οδηγούν από μόνες τους στα αποτελέσματα. Τι θέλει να πει ο ποιητής.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα (αγαπημένη πλέον συνήθεια): Έχουμε δύο φίλες που ενώ διατηρούν μια φιλία λίγων μεν ετών, έχουν έρθει αρκετά κοντά και μοιράζονται πολλά πράγματα και απολαμβάνει η μια την παρέα της άλλης. Μέχρι εδώ όλα καλά. Ώσπου μια ωραία ημέρα η μία από τις δύο κάνει κάτι που ενοχλεί την άλλη, όπως το να της πει ψέματα ότι δήθεν δεν θα βγει ένα βράδυ, ενώ τελικά για κακή της τύχη θα πέσει πάνω σε κάποιον γνωστό που θα μεταφέρει στην άλλη φίλη ότι την είδε να συνοδεύεται από κάποιον άντρα. Και μάλιστα αυτός ο άντρας τυχαίνει να είναι ο πρώην της φίλης! Άουτς! Αυτό όπως και να το κάνεις ακούγεται λίγο άσχημο. Χμ… ύπουλο; Το λες κι έτσι. Και τώρα τι γίνεται; Μα φυσικά η φιλία χαλάει γιατί μπήκε στη μέση ένα ψέμα. Η εμπιστοσύνη γκρεμίζεται. Τίτλοι τέλους για τις δύο πρώην κολλητές.

Ποιος είναι στην προκειμένη ο χαμένος; Και οι δύο μπορεί να μου πείτε. Εγώ πάλι θα διαφωνήσω και θα πω, μα φυσικά εκείνη που είπε ψέματα. Μπορεί και η «παθούσα» να αισθάνθηκε πληγωμένη από το φιάσκο της φίλης, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Θα μου πείτε για την άλλη όλα σταματούν εδώ; Όχι βέβαια, απλά «όλα εδώ πληρώθηκαν» με το τίμημα μιας χαμένης φιλίας. Δεν χρειάστηκε λοιπόν να ζήσει κάτι αντίστοιχο η κοπέλα που μπήκε στη διαδικασία να κρύψει κάτι, αλλά με την επιλογή της να λειτουργήσει έτσι έχασε μια φίλη. Το ταμείο εν ολίγοις εξαργύρωσε την επιταγή που όμως τελικά ήταν… ακάλυπτη! Το χρέος πληρώθηκε και με το παραπάνω.

Όταν λοιπόν την επόμενη φορά που θα νιώσετε ότι κάποιος σας έχει αδικήσει ή σας έχει φερθεί άσχημα, σκεφθείτε ποιος είναι τελικά ο χαμένος; Εσείς ή εκείνος; Εγώ πιστεύω πάντως πως τις περισσότερες φορές η ζυγαριά γέρνει προς το μέρος μας και αυτό το δείχνει η συνέχεια. Όταν αρχίζουμε να τα βλέπουμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα διαπιστώνουμε πως το πώς εξελίχθηκε μια κατάσταση ήταν προς όφελός μας. Ακόμα κι αν μας πόνεσε λίγο. Τα «τραύματα» επουλώνονται πάντα. Το κεφάλι ψηλά και η ζωή συνεχίζεται και μάλιστα πολύ καλύτερα!