Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε και μικροί μεγάλοι περιμένουν να το ζήσουν ο καθένας φυσικά με τον τρόπο του. Τα σχολεία και οι δραστηριότητες τελειώνουν, το ίδιο και το τρέξιμο πέρα δώθε. Ωραία… και τώρα τι; Πώς περνάει μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι; Χμ… πολύ γνώριμη η κατάσταση. Ας δούμε λοιπόν παρέα μερικές προτάσεις που φυσικά δεν διεκδικούν όσκαρ πρωτοτυπίας, αλλά κάποιες στιγμές μπορούν να μας ξελασπώσουν. Βλέπετε πάνω στην απελπισία μας πολλές φορές έχουμε τη λύση μπροστά μας, αλλά όταν επικρατεί πανικός και γκρίνια οι ιδέες εξανεμίζονται!

Παιδική χαρά

Υπάρχει τίποτα καλύτερο από την ενασχόληση των παιδιών με το παιχνίδι σε ανοιχτό χώρο; Από προσωπική πείρα είναι η ιδανική επιλογή για να αποφορτιστούν οι μπαταριές ενός παιδιού με ενέργεια… τυφώνα! Σκαρφάλωμα, τρέξιμο ξανά και ξανά και ο ύπνος έρχεται γλυκά. Επιλέγετε μόνο ώρες και παιδικές χαρές που δεν θα κουράσουν εσάς και τα παιδιά με υψηλές θερμοκρασίες. Όσο πιο αργά το απόγευμα και σε σκιερά σημεία τόσο το καλύτερο.

 

Πισίνες

Αν το να πάτε στη θάλασσα φαντάζει όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, τουλάχιστον σε καθημερινή βάση, αναζητήστε την πλησιέστερη πισίνα. Ρωτήστε πόσο κοστίζει η κάθε επίσκεψη και αφήστε το βλαστάρι σας να επιδοθεί σε απλωτές και μακροβούτια μέχρι τελικής πτώσης. Δεν θα θέλει να βγει από το νερό. Εσείς από την άλλη μπορείτε να ξεκλέψετε λίγα λεπτά πίνοντας ένα καφεδάκι στα όρθια. Γιατί όχι;

 

Θάλασσα

Ε, και εδώ δεν χρειάζεται να το φιλοσοφήσω καθόλου. Η καλυτερότερη των καλυτεροτέρων επιλογών. Μια μονοήμερη μέσα στην εβδομάδα, αν δεν ανήκετε στους τυχερούς που διαθέτουν ένα σπιτάκι κοντά σε θάλασσα, είναι η τέλεια λύση. Θα το απολαύσετε όλοι. Τα παιχνίδια στη θάλασσα είναι τα πιο ευεργετικά και αναζωογονητικά!

 

Θερινό σινεμά

Με φόντο τα αστέρια μια γλυκιά καλοκαιρινή βραδιά, πάρτε τους μικρούς μας φίλους και νιώστε και πάλι παιδιά, παρακολουθώντας την αγαπημένη τους ταινία. Συνοδεία πάντα με ένα τεράστιο πακέτο ποπ κορν! Θα τους χαρίσετε μια όμορφη έξοδο που θα ανυπομονούν με την πρώτη ευκαιρία να ξαναζήσουν.

 

Summer camp

Αποτελεί την ιδανική επιλογή για εργαζόμενους γονείς που δεν έχουν εύκαιρους και σε κοντινή απόσταση παππούδες. Είναι σίγουρα ένα έξοδο, όμως θα κρατήσει απασχολημένο το μικρό σας για ένα ολόκληρο πρωινό. Πολλοί σύλλογοι, σχολεία, φροντιστήρια και όσοι έχουν σχέση με το παιδί διοργανώνουν καλοκαιρινά camp. Με λίγο ψάξιμο θα βρείτε το καλύτερο.

 

Κατασκήνωση

Εδώ μιλάμε για παιδάκια κάποιας ηλικίας και πάνω που να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το διάστημα δεν υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες, αλλά αν τα παιδιά θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της περιπέτειας μέσα στη φύση είναι μια καλή ευκαιρία να τους την προσφέρετε.

 

Ενασχόληση μέσα στο σπίτι

Αυτή ίσως και να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Πώς να κάνεις ένα παιδί και ειδικά μικρής ηλικίας να βρει τρόπους να περάσει έστω και για λίγο την ώρα του. Γιατί όσο μεγαλώνουν τα παιδιά θέλουν άλλα πράγματα όπως ηλεκτρονικά παιχνίδια, τους κολλητούς να αράξουν και να βαρεθούν παρέα.

Θα προτείνω τα εξής γνωστά: Εφοδιάστε τα μικρά σας με μπλοκ ζωγραφικής, νερομπογιές, πλαστελίνες με καλουπάκια (ξέρω αυτά τα χιλιάδες μικροσκοπικά θρύμματα που εξαπλώνονται σε όλο το σπίτι και το κάνουν να μοιάζει με πίνακα αφηρημένης τέχνης δεν είναι και ότι καλύτερο, αλλά χρειάζεται και αυτό), χρωμοβιβλία, παζλ, διάφορα παιχνίδια με κατασκευές. Αν έχετε κήπο ή βεράντα πάρτε μερικά μπουκαλάκια σαπουνόφουσκες και λέω μερικά γιατί τα μισά θα χυθούν με τη μία στο πάτωμα οπότε για να μην υπάρξουν δράματα καλό είναι να έχετε και εφερδρικά.

Είπαμε δεν αποτελούν όλα αυτά τη λύση στο πρόβλημά μας, αλλά κάποιες στιγμές θα απασχολήσουν δημιουργικά το μυαλουδάκι και τα χέρια ενός παιδιού.

 

Λίγο το ένα λίγο το άλλο και οι μέρες θα περνούν σιγά σιγά μέχρι να έρθουν οι ποθητές διακοπές όπου εσείς οι γονείς δεν πρόκειται να ηρεμήσετε φυσικά, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει χρόνος για να περάσετε μαζί με τα παιδιά και να κάνετε πράγματα που θα τα γεμίσουν χαρά και θα περάσουν όμορφα. Γιατί όπως και να το κάνουμε η μαμά και ο μπαμπάς είναι πάντα η πρώτη και η καλύτερη επιλογή!

Καλό καλοκαίρι!