Πριν γίνω μητέρα έβλεπα γυναίκες γνωστές μου και μη να προσπαθούν απεγνωσμένα να συνεργαστούν ή από την άλλη να έχουν μια παραιτημένη αντιμετώπιση προς τα παιδιά τους. Παιδιά όλων των ηλικιών. Από μωρά σε κούνια μέχρι παιδιά σχολείου. Παιδιά με έντονα αναπτυγμένο το εγώ να διεκδικούν μέχρι τελικής πτώσης τα θέλω τους. Να μην υπολογίζουν τίποτα και κανένα. Και σκεφτόμουν «έχει γούστο να γίνω κι εγώ έτσι με το δικό μου».

Τελικά δεν έγινα και χαίρομαι γι’ αυτό. Όχι δεν κατακρίνω τους άλλους, αλλά ξέρω πως τέτοιου είδους συμπεριφορές, δημιουργούν μετέπειτα ενήλικες ανίκανους να μπορούν να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις.

Φέρνοντας στη ζωή έναν άνθρωπο, από την πρώτη στιγμή είσαι αποκλειστικά υπεύθυνος για το πώς θα τον εξελίξεις. Είσαι υπεύθυνος να του δώσεις τις βάσεις για μάθει να σέβεται, να ακούει, να μιλάει σωστά, να δίνει και να μοιράζεται, να αγαπάει, να φροντίζει. Κανείς δεν γίνεται γονιός αποφοιτώντας από κάποια σχολή, όμως ένα παιδί θέλει πολλή και καθημερινή δουλειά. Θέλει την αμέριστη προσοχή του γονιού και ειδικά της μητέρας. Τα παιδιά μας είμαστε εμείς. Τα παιδιά μας γίνονται εμείς. Μιμούνται και συμπεριφέρονται.

Είναι πολύ δύσκολο να μάθεις σε ένα παιδί τι θα πει πρόγραμμα. Πότε πρέπει να κοιμάται, πόση τηλεόραση μπορεί να δει ή να παίξει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, πότε μπορεί να ζητήσει να του αγοράσεις κάτι όταν βρίσκεστε σε κάποιο μαγαζί, να παίζει ωραία με φίλους ή τα αδέλφια του, να κάθεται στο τραπέζι και να τρώει το φαγητό που έχεις μαγειρέψει και όλα αυτά που μάθαμε κι εμείς από τους γονείς μας. Θέλει υπομονή, επιμονή και συνεχή προσπάθεια από εμάς. Έτσι μαθαίνει ένα παιδί. Παρατηρώντας πώς συμπεριφέρεται ένας μεγάλος.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που κάποιος θα πει «παιδί είναι δεν πειράζει» είναι σίγουρο πως ένας γονιός δεν έχει βρει τον τρόπο να δείχνει στο παιδί του πώς να γίνει ένας ώριμος ενήλικας. Και είναι κρίμα που σήμερα πια η ενημέρωση είναι στη διάθεσή μας ανά πάσα στιγμή. Είναι κρίμα σήμερα που η ανάγκη για υγιείς ενήλικες είναι μεγαλύτερη, να βλέπουμε ένα παιδί να μην προετοιμάζεται σωστά για να διεκδικήσει μια όμορφη και ισορροπημένη ζωή.

Αξίζει λίγο περισσότερο την προσοχή μας!