Μας έχει συμβεί σε όλους όπως το έχουμε κάνει και όλοι. Αναφέρομαι στην ενασχόληση με το τι έκανε κάποιος και πώς σχολιάστηκε από εμάς. Επίσης, έχει τύχει να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που κάποια στιγμή νιώθουμε σαν να μας απορροφούν ενέργεια, σαν να μας ρίχνουν ψυχολογικά. Και οι δύο περιπτώσεις έχουν να κάνουν με την εσωτερική αναζήτηση και την αυτοβελτίωση.

Όλα ξεκινούν από μέσα μας. Στον καθένα μας ξεχωριστά υπάρχει ένα μοναδικό και ξεχωριστό μείγμα χαρακτηριστικών και συναισθημάτων που το αποκαλώ προσωπικότητα. Το πόσο θα την εξελίξουμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μας σε τούτον εδώ τον πλανήτη είναι αποκλειστικά δικό μας θέμα. Έτσι έχουμε διάφορες κατηγορίες ανθρώπων που συναντούμε καθημερινά και στις οποίες μπορεί να ανήκουμε κι εμείς.

Ας ξεκινήσω με το πόσο συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να σχολιάζει έστω και απέξω απέξω έναν άλλον. Η συχνότητα παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί αν αυτό αποτελεί την καθημερινότητά μας τότε κάτι δεν πηγαίνει καλά. Το τι εκφράσεις και με πόσο εμπάθεια λέμε κάτι δείχνει και πόση ανάγκη για δουλειά έχουμε να κάνουμε με τον εαυτό μας. Επίσης, αν εμείς χωρίς πάντα να το αντιλαμβανόμαστε λειτουργούμε ως βαρίδι στους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας, είναι εξίσου σημαντικό και χρήζει άμεσης διόρθωσης.

Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Το εξής απλό. Αν ο καθένας μας κοιτάζει πρώτα και πάντα πώς να διορθώνει και να βελτιώνει τις αδυναμίες-ελαττώματα του, τότε όλα θα αρχίσουν να πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Και ξέρω πως είναι δύσκολο κάτι τέτοιο. Πολύ δύσκολο και επώδυνο. Κανείς δεν θέλει να παραδέχεται πως κάτι πάει στραβά. Επίσης το να ξεβολεύεται κανείς από καταστάσεις που έχει συνηθίσει και χρειάζεται προσπάθεια για να απαλλαγεί ή να κάνει διορθωτικές κινήσεις είναι εξίσου ενοχλητικό.

Σκεφτείτε όμως πόσο πιο όμορφα θα ήταν αν ο καθένας μας προσπαθούσε να διορθώνει τα δικά του κακώς κείμενα. Πόσο πιο αρμονικά θα συνυπήρχαμε και πόσο πιο υγιείς σχέσεις θα αποκτούσαμε. Έτσι θα έπαυαν να υπήρχαν και οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι που θα ασχολούνταν με το πώς να κάνουν μίζερους τους διπλανούς τους και όλοι θα βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον να πηγαίνουμε μπροστά. Να εξελισσόμαστε και να περνάμε καλά γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν ανήκει σε κανέναν και κανείς δεν έχει να μοιράσει κάτι με κανέναν, παρά μόνο τον χρόνο του. Στο κάτω κάτω όλοι ξέρουμε πως δεν ταιριάζουν όλοι με όλους και έχουμε το δικαίωμα να επιλέγουμε αυτούς που θέλουμε να έχουμε δίπλα μας. Γιατί λοιπόν να μην φροντίζουμε κι εμείς να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό; Είναι κάτι που πρώτα από όλα θα κάνει καλό σε εμάς. Αξίζει μια προσπάθεια!