Πολλές φορές λέμε μα γιατί έπρεπε να μου συμβεί αυτό ή είμαι άτυχος/η ή δεν αντέχω άλλο κάτι που βιώνω. Ε, λοιπόν βρέθηκε επιτέλους μετά από χρόνια ερευνών και αναζήτησης η απάντηση και λύση στα προβλήματά μας: Ο εαυτός μας και κατ’ επέκταση ο τρόπος που σκεφτόμαστε και λειτουργούμε.

Αν καθίσουμε και δούμε διάφορα πράγματα που μας συμβαίνουν τις περισσότερες φορές, για να μην είμαι και απόλυτη και λέω πάντα, γίνονται κατόπιν δικών μας αποφάσεων και πράξεων. Και θα ξεκινήσω όπως συνηθίζω με παραδείγματα που αφορούν σε αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας.

Σκεφτείτε το εξής… απλό: Διαμαρτυρόμαστε καθημερινά για το πώς έχουμε καταντήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης που χτύπησε τη χώρα και τα σπίτια μας. Ποιος μας έφερε σε αυτή την κατάσταση; Οι πολιτικοί θα μου πείτε πολύ φυσικά. Λάθος θα σας πω εγώ. Εμείς και μόνο εμείς που τους επιτρέπουμε να διαχειρίζονται τις ζωές μας, ψηφίζοντάς τους.

Άλλο παράδειγμα: Σε περιπτώσεις πυρκαγιών, πλημμύρων και άλλων φυσικών φαινομένων αναθεματίζουμε το… κράτος που δεν ήρθε να μας σώσει όταν εμείς επιλέξαμε να χτίσουμε τα σπίτια μας μέσα σε δάση, δίπλα σε ρέματα και ούτω καθεξής.

Ας πάμε τώρα σε πιο καθημερινά και απλά παραδείγματα. Από τη στιγμή που βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας και επιλέγουμε με πονηριά να ξεφύγουμε ή να παραπλανήσουμε τους άλλους λογικό είναι ότι θα υπάρχουν και οι ανάλογες συνέπειες. Να το αναλύσω λίγο παραπάνω; Ωραία! Θυμάστε μήπως τότε που είπατε ψέματα παίρνοντας τηλέφωνο στη δουλειά και δηλώσατε ασθένεια; Πολύ καλά! Μετά όμως για κάποιο λόγο αισθανθήκατε καλά και έτσι είπατε να βγείτε μια βόλτα βρε αδελφέ να ξεσκάσετε. Μα τι γκαντεμιά όμως ήταν αυτή! Τι ατυχία! Πέσατε πάνω στον οικονομικό διευθυντή ή τον προϊστάμενο που εκείνη τη μέρα είχε τύχει να μην πάει στο γραφείο. Βρε μήπως είχατε την ίδια ιδέα να την κάνετε κοπάνα;

Άντε για να μην το κουράζω άλλο θα πω και ένα τελευταίο παράδειγμα και μετά θα σιωπήσω για πάντα… αφήνοντάς σας να το σκεφτείτε λίγο καλύτερα. Λοιπόν, θα αναφερθώ σε κάτι σοβαρό που έχει να κάνει με την υγεία μας. Πολλοί άνθρωποι είτε λόγω φόβου, είτε λόγω αμέλειας δεν πραγματοποιούν τσεκάπ ή αφήνουν κάποια συμπτώματα που βλέπουν απλά να συνεχίζονται. Αυτή η μοίρα τελικά είναι ποοοολύ άδικη! Γιατί βρε παιδιά βγαίνουν όλοι και λένε για κάτι που λέγεται «πρόληψη» ε; Ψιλά γράμματα!

Γι’ αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα πάμε να σκεφτούμε πως μια ανώτερη δύναμη ή η θεά τύχη καθορίζει τη ζωή μας, ας το σκεφτούμε το λίγο καλύτερα. Καλές οι δικαιολογίες στους άλλους, αλλά στον εαυτό μας οφείλουμε πάντα να είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Ποιος άλλωστε θα μας ανεχτεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο;