Από τη στιγμή που θυμάται κανείς τον εαυτό του θυμάται και τη φράση «να είσαι καλό παιδί». Από τη στιγμή επίσης που κάποιος γίνεται γονιός, ακούει τον εαυτό του να λέει στο παιδί του «να είσαι καλό παιδί». Τι σημαίνει όμως τελικά αυτή η μικρή φράση που όλοι τι λέμε με τόσο έμφαση;

«Πολλά» θα μπορούσε να απαντήσει κανείς μονολεκτικά. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Το «καλό παιδί» εμπεριέχει πολλές έννοιες όπως υπάκουο, ευγενικό, υπομονετικό, τρυφερό, συμπονετικό, ευχάριστο, χαμογελαστό, ήσυχο, ήρεμο και πολλά άλλα. Όμως μην ξεχνάμε πως μιλάμε απλά για παιδιά, που ενώ τα θέλουμε στρατιωτάκια κάποιες φορές, εκείνα προσπαθούν να ανακαλύψουν τα όριά τους, να ξετυλίξουν τη δική τους προσωπικότητα. Βέβαια δεν πρέπει ποτέ να πέφτουμε και στην παγίδα και να ανεχόμαστε την οποιαδήποτε απαίτηση και ειδικά με εκείνον τον προστακτικό τρόπο «τα θέλω όλα ΤΩΡΑ!». Γιατί τότε το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι και το «καλό παιδί»… πάει περίπατο.

Ε, λοιπόν μια άλλη φράση που μου έρχεται στο μυαλό και θα ταίριαζε καλύτερα, καλύπτοντας έτσι τις πιο βασικές και σημαντικές αξίες είναι: «Να είσαι καλός Άνθρωπος» και τονίζω με α κεφαλαίο γιατί αυτό είναι που λείπει από κάποιους και αυτό είναι που χρειαζόμαστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Καλούς ανθρώπους που ξέρουν να σέβονται, να αγαπούν, να συγχωρούν, να υπολογίζουν, αλλά και τόσο υγιείς και ισορροπημένους που να διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Όχι με μαγκιά και πονηριά. Με ηθικές αξίες. Όχι με λαμογιές. Με αξιοκατία. Όχι με το μέσον του μπαμπά.

Μοιάζει ουτοπικό; Καθόλου θα έλεγα, αν κάθε γονιός φρόντιζε απλά να διδάσκει στα παιδιά του τις βασικές αξίες της ζωής. Και φυσικά καλός άνθρωπος δεν είναι το κορόιδο. Αυτός δηλαδή που λέει πάντα ναι και είναι ο καρπαζοεισπράκτορας. Σε καμία περίπτωση! Καλός άνθρωπος είναι και αυτός που δεν θα πάρει τη σειρά του άλλου σε κάποια ουρά. Δεν θα προσπεράσει με κορναρίσματα, μούντζες και μπινελίκια. Δεν θα σηκώσει τα μανίκια για να πιαστεί στα χέρια.

Αυτά τα απλά πράγματα είναι που πρέπει κάθε παιδί να μαθαίνει και που θα του δώσουν τις βάσεις για να ζήσει μια ενήλικη ζωή που θα το γεμίζει με χαρά και προσδοκία να γίνεται διαρκώς καλύτερος άνθρωπος και όχι απλά ένα... καλό παιδί, γιατί έτσι πρέπει. 

Είναι στο χέρι μας και το μπορούμε. Αρκεί να το θέλουμε.