Φανταστείτε ένα ερωτευμένο ζευγάρι που έχει κάποιους μήνες σχέση και είναι στα μέλια τους. Από σεξ; Ουουου! Με την πρώτη ευκαιρία! Και ο καιρός περνάει. Ο έρωτας μετουσιώνεται σε αγάπη και το ζευγάρι οδηγείται στα σκαλιά της εκκλησίας. Το σεξ συνεχίζει να είναι καλό αλλά τώρα μπαίνει στη μέση και το αναπαραγωγικό θέμα, δηλαδή το παιδί. Περνάει λοιπόν κι άλλο ο καιρός και ένα παιδάκι έρχεται να ολοκληρώσει την ευτυχία και… το σεξ. Γιατί μετά όχι ότι σταματάει να το θέλει το ζευγάρι ή τουλάχιστον ο άντρας, αλλά με παιδιά, δουλειές, κούραση, ρουτίνα γίνεται είδος προς εξαφάνιση!

Ε, λοιπόν εδώ μπαίνει μια άνω τελεία και ερωτώ: Γιατί; Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν το έχω βγάλει από το μυαλό μου. Σας μιλώ με ντοκουμέντα, δηλαδή από συζητήσεις έχει προκύψεις ότι αρκετά ζευγάρια βιώνουν τη σχέση με αγάπη αλλά χωρίς σεξ. Χμ! και ξανά ερωτώ: Γίνεται κάτι τέτοιο; Ναι, βεβαίως για μια γυναίκα σίγουρα θα μου απαντήσουν αρκετές. Για έναν άνδρα όμως τι; Ζει ο άντρας χωρίς σεξ; Σε καμία περίπτωση! Εδώ λέμε πως σεξ και άνδρες σημειώσατε Χ. Είναι στο dna βρε αδελφέ πώς να το κάνουμε τώρα; Όχι ότι και στις γυναίκες δεν υπάρχει σαν επιθυμία και απόλαυση αλλά μετά το γάμο και τα παιδιά οι προτεραιότητες αλλάζουν. Και τι γίνεται τώρα;

Τα τινά, τολμώ να υποθέσω, είναι τα εξής:

-        Είμαστε δυο κολλητοί που μοιραζόμαστε σπίτι, υποχρεώσεις, συναισθήματα, κρεβάτι, αλλά όχι σεξ. Ώσπου μια ωραία πρωία σκάει σαν βόμβα η ύπαρξη τρίτου προσώπου. Μα γίνεται να ζήσει κανείς χωρίς νερό; Ε, πώς τότε ένας άνδρας χωρίς σεξ; Ακούγεται σκληρό; Αν ρωτούσαμε κάποιον άνδρα αυτή τη στιγμή πιστεύω πως την ίδια απάντηση θα μας έδινε. Γιατί για τους άνδρες σεξ και συναίσθημα είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο άνδρας δεν έχει στο μυαλό του ότι απατά, αλλά ότι απολαμβάνει κάτι που στερείται. Πολύ ωραία μας τα λες κυρία μου! Και τι πρέπει να κάνουμε εμείς οι γυναίκες που μπορεί να το ζούμε ή να το έχουμε ζήσει αυτό; Να δικαιολογήσουμε αυτό το αίσθημα προδοσίας που νιώθουμε; Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα πώς πρέπει να νιώσει κανείς, αλλά αν μερίδιο ευθύνης έφερνα κι εγώ που είχα αφήσει τα πράγματα να οδηγηθούν εκεί, θα ζητούσα και τα ρέστα; Κακά τα ψέματα το σεξ πώς να το πω, είναι σαν κόλλα βρε παιδί μου. Ενώνει και ανανεώνει! Το λέει και η επιστήμη.

-        Άλλη περίπτωση: είμαστε δυο σύζυγοι που μοιραζόμαστε όλα τα παραπάνω, αλλά το συναίσθημα της αγάπης έχει αρχίσει να μας τελειώνει και τη θέση του παίρνει η συντροφικότητα (;) και η εκτίμηση (;;) και συνεχίζουμε όμως παρόλα αυτά να ζούμε κάτω από την ίδια στέγη. Όμως μπορεί εσύ ή κι εγώ να κοιτάμε και κάτι άλλο. Και έτσι ο καθένας να περνάει καλά. Ε, μην μου πείτε ότι δεν το έχετε συναντήσει και αυτό; Εκεί βέβαια μπαίνουν και άλλοι παράγοντες όπως αυτός που λέγεται ερωτική επιθυμία και έλξη. Γιατί αν το να πιάνεις το πόδι σου που λένε ή το πόδι του άλλου είναι το ίδιο και το αυτό, πάει πέταξε το πουλάκι. Κυριολεκτικά και μεταφορικά! Κι αν είναι συνειδητή επιλογή η αποχή, τότε πάω πάσο και σιωπώ εδώ…

Δεν ξέρω αν υπάρχει τρίτη περίπτωση, πάντως είναι κρίμα εφόσον ξεκινούν δύο σε μια σχέση να καταλήγουν ο καθένας μόνος του. Γιατί αν υπάρχει αγάπη, ενδιαφέρον και επιθυμία πρέπει πάντα να βρίσκεται και λίγος χρόνος για ανακαλύπτουμε τι είναι αυτό που μας έφερε και μας κράτησε κοντά από την αρχή της σχέσης. Και μην μου πείτε πάλι η αγάπη, γιατί η χημεία των σωμάτων είναι το ίδιο δυνατή με τη χημεία του μυαλού και των συναισθημάτων.

Αντί λοιπόν να θυμόμαστε πώς είναι να νιώθουμε όμορφα μόνο σε επετείους και εθνικές εορτές και αργίες, ας προσπαθούμε να ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλο.