Ο έρωτας και η αγάπη είναι υπέροχο συναίσθημα και όταν εκφράζεται με υγιή και σωστό τρόπο κάνει αυτόν που τη βιώνει και τον αποδέκτη να νιώθουν μοναδικά. Υπάρχει μια μόνιμη τάση στους περισσότερους τουλάχιστον ανθρώπους να θεωρούν δεδομένο πως αυτό που έχουν μια δεδομένη χρονική στιγμή θα ισχύει για πάντα. Σε θέμα λοιπόν διαπροσωπικών σχέσεων αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί και τη μεγαλύτερη παγίδα που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος δρόμο ένα ζευγάρι.

Τι θα λέγατε να πηγαίναμε στην αγαπημένη ενότητα των παραδειγμάτων; Ωραία λοιπόν ας ξεκινήσουμε. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα νέο σε διάρκεια ζευγάρι που είναι πολύ ερωτευμένο. Ο άνδρας είναι εκδηλωτικός και ρομαντικός και του αρέσει να κάνει μικρές εκπλήξεις στην αγαπημένη του. Ο καιρός περνάει. Εκείνος συνεχίζει να την εκπλήσσει και εκείνη το αποδέχεται με ευχαρίστηση. Κάποια στιγμή ο άνδρας αραιώνει αυτές τις εκπλήξεις μέχρι που σταματάει εντελώς. Ο κοπέλα τότε αρχίζει να ενοχλείται και να αντιδράει. Και αρχίζουν οι καβγάδες. Μέχρι που ο άνδρας της εξηγεί πως κουράστηκε να είναι αυτός ο μόνος που έκανε πάντα κάτι ωραίο για εκείνη, χωρίς να έχει μια μικρή έστω ανταπόδοση. Η κοπέλα τότε συνειδητοποιεί ότι έχει δίκιο. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Ή η κοπέλα δεν θέλει να κάνει κάτι παραπάνω και συνεχίζει να νιώθει ενοχλημένη. Το αποτέλεσμα; Δεν ξέρω πόση υπομονή και όρεξη θα συνεχίσει να έχει ο άνδρας προκειμένου να είναι μαζί.

Ας πάρουμε άλλα μικρά καθημερινά παραδείγματα που συμβαίνουν ανάμεσα στα ζευγάρια: Η γυναίκα φροντίζει να δίνει καθημερινά φαγητό στο σύντροφό της στη δουλειά του. Ο άνδρας φτιάχνει καθημερινά καφέ και κάποιες φορές ένα μικρό πρωινό στην καλή του. Η γυναίκα ακολουθεί τον σύντροφό της σε μια αγαπημένη του δραστηριότητα. Ο άνδρας φέρνει κάποιες φορές λουλούδια στη γυναίκα του και πάει λέγοντας. Μπορεί να ακούγονται συνηθισμένα όλα αυτά, όμως δεν είναι δεδομένα. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει πράγματα για τον άλλον όσο κι αν τον αγαπάει, αν δεν το θέλει. Όμως δυστυχώς η συνήθεια και στα καλά και στα άσχημα μας κάνει να τα αναζητάμε και να τα θεωρούμε μέρος της ζωής μας.

Τι μπορεί ο καθένας μας να κάνει για να δείχνει στον άλλον ότι εκτιμάει το γεγονός ότι τον σκέφτηκε ο/η σύντροφός του; Κάποιες φορές να του ανταποδίδει το ενδιαφέρον και τη στοργή. Να λέει ευχαριστώ. Άλλη μια παρεξηγημένη και υποτιμημένη λέξη που όμως έχει τόσο ουσιαστικό νόημα. «Σ’ ευχαριστώ που με σκέφτηκες», «Σ’ ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μου κάτι που άρεσε σε εμένα». Όλοι το θέλουμε και όλοι το έχουμε ανάγκη να μας φροντίζουν και να κάνουν πράγματα για εμάς. Αρκεί να μην θεωρούμε και απαιτούμε να γίνονται όπως τα θέλουμε, όποτε τα θέλουμε και με τους δικούς μας όρους.