Πολλές φορές που η καθημερινότητα είναι λίγο σκληρή θα έλεγα ή τέλος πάντων απαιτητική και κουραστική, αναρωτιέμαι: υπάρχει τελικά κάποια μυστική συνταγή ή πρόταση για να νιώθεις πως ζεις την τελειότητα μέσα σε μια σχέση ή ένα γάμο; Η απάντηση που δίνω συνήθως είναι πως δεν υπάρχει και σίγουρα δεν θα είναι η ίδια για όλους.

Γιατί λοιπόν συχνά μπορεί να αναζητάμε αυτό το άλυτο μυστήριο και να ψάχνουμε διαρκώς να βρούμε αυτό το κάτι λες και αναζητάμε έναν κρυμμένο θησαυρό; Μάλλον γιατί όλοι μας έχουμε κάποιες φορές την ανάγκη να πιαστούμε από κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό που δεν το είχαμε σκεφτεί μέχρι σήμερα και που θα δώσει έναν αέρα ανανέωσης στη σχέση μας.

Οι προτάσεις λοιπόν που αυτή η πολυπόθητη κάποιες φορές ανανέωση είναι αναγκαία θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι πολλές. Η πιο σημαντική και ουσιαστική όμως είναι μία: η επικοινωνία και μετά ακολουθεί ο σεβασμός. Γιατί αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Τι να το κάνω αν το να μιλάμε και να λέμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον άλλον, μας κάνει δήθεν επικοινωνιακούς. Αν δεν σέβεσαι και δεν υπολογίζεις τον άλλον, πώς γίνεται να επικοινωνείς υγιώς μαζί του; Περισσότερο σαν ντιμπέιτ πολιτικών που δεν ακούει και δεν σέβεται ο ένας τον άλλον θα μοιάζει παρά σαν ένας ουσιαστικός διάλογος ενός ζευγαριού.

Η αλήθεια είναι πάντως πως η καθημερινότητα πολλές φορές σε κουράζει. Οι υποχρεώσεις, η ρουτίνα, τα οικονομικά, οι δουλειές. Όλα αυτά προσθέτουν ένα βάρος στη διάθεσή μας και δεν μας αφήνουν να έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον ή μας κάνουν να ξεχνάμε ποιος ήταν ο λόγος που μας έφερε κοντά και μας έκανε να μείνουμε μαζί.

Αυτό λοιπόν που θα έλεγα εγώ πως θα ήταν καλό να γίνεται πού και πού, έστω και προγραμματισμένα γιατί όχι, είναι να αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο να σκεφτόμαστε τι μας αρέσει να κάνουμε μαζί με τον/την σύντροφό μας και να βρίσκουμε το χρόνο και προπαντός τη διάθεση να το κάνουμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως μετά θα νιώθουμε και οι δύο καλύτερα και θα έχουμε περισσότερες αντοχές στην καθημερινότητά μας. Γιατί θα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας την επόμενη φορά που θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο για εμάς και αυτό θα μας δίνει ένα κίνητρο να νιώθουμε καλύτερα και πιο κοντά ο ένας στον άλλο.

Τίποτα δεν είναι δύσκολο και ακατόρθωτο. Αν παρασύρει ο ένας τον άλλο σε αυτό, τότε η σχέση θα μπορεί να προχωράει και να αντέχει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Είναι στο χέρι μας!