Δεν φανταζόμουν ποτέ όπως κανείς άλλος βέβαια πως στη ζωή μας θα συνέβαιναν τόσες πολλές ανατροπές. Αναφέρομαι φυσικά στα χρόνια της κρίσης. Μια περίοδος που και πάλι δεν περίμενα πως θα τραβούσε τόσο πολύ και που δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει και σύντομη ημερομηνία λήξης.

Έχοντας λοιπόν κατασταλάξει πως θέλω να κάνω οικογένεια και συνειδητά να αλλάξω τομέα δουλειάς δεν πίστευα ποτέ πως τελικά δεν θα κατάφερνα να βρω κάτι άλλο. Και όχι κάτι μεγάλο και σπουδαίο. Κάτι ίσα ίσα που να μου δίνει μια ευκαιρία να βγαίνω από το σπίτι, να βγάζω ένα χαρτζιλίκι (γιατί οι μισθοί σε αυτό το επίπεδο έχουν φτάσει πλέον) και να έχω και κανένα ρημαδοένσημο σε περίπτωση που όταν και αν φτάσουμε σε ηλικία συνταξιοδότησης να μπορώ να πάρω. Αλλά πού τέτοια τύχη. Πιο εύκολο φαντάζει πια το να πετύχεις τα νούμερα του τζόκερ παρά να βρεις δουλειά.

Έκανες το λάθος να μεγαλώσεις και είσαι πάνω από 40; Παντρεμένη, με παιδί; Αλίμονο! Με το κιάλι θα κοιτάς τις δουλειές να σου κουνάνε μαντήλι (δεν ξέρω αν θα είναι καλαματιανό). Και ερωτώ η ατυχής «θέλω-να-βρω-μια-δουλειά» με ποιον τρόπο θα διεκδικήσω μια θέση στην αξιοπρέπεια; Γιατί περί τέτοιας περίπτωσης μιλάμε.

Και μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Ναι, μπαινωβγαίνω σε όλα τα site αγγελιών. Έχω στείλει άπειρα βιογραφικά και δεν έχω λάβει ούτε μια απάντηση. Ούτε μια φορά δεν έχει χτυπήσει το τηλέφωνό μου να με καλέσουν για συνέντευξη. Πέντε χρόνια την ψάχνω την άτιμη και όλο μου ξεγλιστρά.

Να βγω στους δρόμους με πλακάτ που να γράφει ζητώ εργασία; Όχι πείτε μου τι να κάνω;

Αν ήμουν πολίτης μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας δεν θα βίωνα αυτόν τον εργασιακό ρατσισμό, γιατί περί αυτού πρόκειται όταν οι 9 στις 10 αγγελίες αναζητούν νέες έως 30 ετών, χωρίς υποχρεώσεις. Θα μου πεις δεν βλέπεις τι γίνεται εκεί έξω; Για κάθε μία θέση εργασίας αντιστοιχούν 1.000 υποψήφιοι. Ναι, συμφωνώ αλλά γιατί πρέπει να υπάρχει και αυτός ο περιορισμός; Θέλεις εργαζόμενο κύριε; Μάλιστα. Τι σε ενδιαφέρει η ηλικία; Το ζητούμενο είναι να διαθέτει τα προσόντα και να είναι συνεπής και εργατική.

Θα βάλω αγγελία το λοιπόν και θα ζητώ: «Ζητείται εργοδότης, άνευ κολλημάτων ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, που να ξέρει τι θέλει και να είναι επαγγελματίας και συνεπής στις υποχρεώσεις του». Και όσοι πιστοί… ας προσέλθουν! Ε, μα!