Η καλή μέρα… από τη διάθεση φαίνεται

Θα έχει συμβεί και σε εσάς αυτό που με το που ανοίγεις το μάτι σου, σηκώνεσαι με τα χίλια ζόρια, κοιτιέσαι στον καθρέφτη και σκέφτεσαι «δεν θέλω άνθρωπο να δω σήμερα!». Έπειτα πας στην κουζίνα, φτιάχνεις λίγο καφέ να «ανοίξει» το μάτι σου και ότι μα ότι κι αν σκεφτείς δεν σου αρέσει. Απορρίπτεις το ένα σχέδιο μετά το άλλο, βρίσκοντας τις πιο κουλές δικαιολογίες. Αν ανήκεις στους «προνομιούχους» που δουλεύουν, σκέφτεσαι τα πιο απίθανα σενάρια για να μην πας. Αν πάλι δεν έχεις δουλειά, μιζεριάζεις με το τι δουλειές-αγγαρείες έχει να κάνεις.

Με το που βγαίνεις από το σπίτι ανακαλύπτεις πως έχεις ξεχάσει κάτι και βρίζοντας μέσα από τα δόντια σου την κακή σου τύχη επιστρέφεις και αυτό το σκηνικό πάει λέγοντας. Σας φαίνεται οικείο όλο αυτό το σκηνικό; Ε, λοιπόν σκεφτόμουν πως ίσως αυτές οι «στραβές» μέρες ίσως να έχουν τελικά λόγο ύπαρξης. Να είναι κάτι φυσιολογικό. Δεν μπορεί κανείς να είναι μέσα στην τρελή χαρά εκτός αν έχει λυμένα όλα του τα προβλήματα και πλέον κάθε μέρα που ξημερώνει είναι όμορφη χωρίς σκοτούρες! Όμως επειδή ζούμε στον πραγματικό κόσμο και όχι σε αυτόν των παραμυθιών που όλα λύνονται μαγικά, όλο και κάτι θα έχουμε να μας απασχολεί.

Ας επιστρέψω όμως στην αρχική μου σκέψη. Ίσως αυτή η απαισιοδοξία που πηγάζει αυθόρμητα από μέσα μας να είναι ένας τρόπος να αναθεωρούμε, να επανατοποθετούμε τους στόχους και τις προτεραιότητές μας και αφού περάσουμε αυτή τη «μαυρίλα» του πόσο χάλια και στραβά είναι όλα, να ανακαλύπτουμε ξανά όλα αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα που τα έχουμε. Οι μηχανισμοί του μυαλού μας είναι άλλωστε τόσο πολύπλοκοι και σε μεγάλο βαθμό αχαρτογράφητοι που ακόμα και οι ειδικοί μπορεί να μην έχουν την απάντηση σε αυτό που μας συμβαίνει.

Αρκεί βέβαια αυτές οι στραβές ημέρες να συμβαίνουν σπάνια, γιατί αν έχουν μια πυκνή συχνότητα τότε μάλλον κάτι αρχίζει να μην πηγαίνει καλά και θέλει… ψάξιμο, ξεκινώντας πάντα από μια εσωτερική ενδοσκόπηση. Όμως είμαι σίγουρη πως όλοι μας έχουμε τον τρόπο να ξεπερνάμε τα εμπόδια του μυαλού μας και να συνεχίζουμε με καλύτερη διάθεση.

Άλλωστε μέρα είναι θα περάσει. Και το επόμενο πρωί που θα κοιταχτούμε στον καθρέφτη θα πούμε μια χαμογελαστή καλημέρα στον εαυτό μας και ο καφές μας θα μας «ξυπνήσει» τη διάθεση, όπως το κάνει κάθε πρωί, να ζήσουμε μια όμορφη μέρα και να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε, για τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας και για το πόσο τυχεροί είμαστε που μπορούμε να ονειρευόμαστε, να νιώθουμε και να κάνουμε και πράγματα που μας ευχαριστούν!