Ο φόβος της αποτυχίας

Σίγουρα το να ρισκάρεις όταν όλα γύρω σου μοιάζουν ήρεμα, βατά και ασφαλή θέλει μεγάλο θάρρος και αποφασιστικότητα. Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε σκεφτεί κάποιες στιγμές να αλλάξουμε πράγματα, να αντιδράσουμε, να τολμήσουμε να διεκδικήσουμε. Τις περισσότερες φορές όμως μένουμε μόνο σε αυτές τις σκέψεις, τις οποίες σιγά σιγά εγκαταλείπουμε και συνεχίζουμε στους γνώριμους ρυθμούς μας.

Τι είναι αυτό που μας κάνει να μην προχωράμε σε αυτό το τόλμημα και μένουμε εκεί στις… σταθερές αξίες που όμως κάποιες φορές μας κάνουν δυστυχισμένους και ανικανοποίητους; Ο φόβος της αποτυχίας. Το να αντιμετωπίσουμε δηλαδή μια κατάσταση, η οποία θα μας προκαλέσει ένα άσχημο συναίσθημα και θα μας ρίξει ψυχολογικά. Ε, και; Θα έλεγε κάποιος. Μήπως θα ερχόταν και το τέλος του κόσμου; Σίγουρα όχι.

Αυτός ο φόβος όμως είναι πάντα έμφυτος ή κάποιοι μας τον καλλιεργούν χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνουμε; Αυτό που λέμε υποσυνείδητο. Σίγουρα το ένστικτο του ανθρώπου μπαίνει πάντα σε λειτουργία όταν πρόκειται να πάρει αποφάσεις ή να κάνει πράγματα που μπορεί να μην έχουν σίγουρη κατάληξη, όμως όταν κάποιος έχει εκτεθεί σε μια διαρκή πλύση εγκεφάλου ότι αυτό που θέλει δεν μπορεί να γίνει; Πώς θα πάρει απόφαση να τολμήσει όταν πιστεύει ότι δεν είναι ικανός να το καταφέρει;

Ο φόβος λοιπόν της αποτυχίας δεν συμβαίνει μόνο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά τον συναντάμε συχνά και στις μάζες. Όταν βομβαρδίζεις ένα πλήθος ανθρώπων με αποτρεπτικά μηνύματα, αυτόματα δημιουργείς ένα τείχος ικανό να σταματήσει κάθε αντίδραση. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κανείς άμεσα αποτρεπτικές φράσεις, αλλά και μόνο ο φόβος ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί αν το τόλμημα αποτύχει, είναι αρκετό για να αποθαρρύνει οποιαδήποτε σκέψη.

Είναι κρίμα λοιπόν να αφήνουμε τους άλλους άμεσα ή έμμεσα να παρεμβαίνουν γιατί εκείνοι μπορεί να φοβούνται ή γιατί μπορεί να φοβούνται τις συνέπειες από μια αλλαγή που δεν την είχαν υπολογίσει. Είναι κρίμα να μην τολμάμε αυτό που πιστεύουμε ότι θα κάνει καλό σε εμάς. Ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Αν όλοι αυτοί κάποτε ονειρεύτηκαν, οραματίστηκαν και τόλμησαν δεν το είχαν κάνει πολλά πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά.

Μπορεί αυτό που θέλει κάποιος να κάνει να μην φέρνει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχει και άλλος τρόπος να διορθώνονται τα λάθη. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που μπορούν να μας οδηγούν στο σωστό προορισμό. Τολμώντας μαθαίνουμε και προχωράμε. Η στασιμότητα δεν σε εξελίσσει. Δεν σου ανοίγει ορίζοντες. Η επόμενη μέρα θα έρθει. Η γη θα συνεχίσει να γυρίζει και η ευκαιρία να διορθώσεις ένα λάθος θα δοθεί. Αρκεί να το πιστέψεις. Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή για κάτι καλύτερο. Για κάτι διαφορετικό.